fbpx

Hvad er organisationsstruktur?

En organisationsstruktur er den formelle opdeling af ansvar, autoritet og kommunikationskanaler i en organisation. Strukturen er afgørende for, om jeres organisation er gearet mod jeres vigtigste opgaver. Herunder præsenteres de klassiske typer af organisationsstrukturer, og vi kommer efterfølgende med bud på, hvordan man afgør, hvilken struktur der er optimal for din organisation.

Typer af klassiske organisationsstrukturer

1. Hierarkisk struktur:

Den hierarkiske struktur er den mest almindelige. Autoritet flyder vertikalt fra toppen (fx topledelsen) ned gennem klare kommandoveje. Dette skaber en klar ansvarsfordeling og kontrol. Hierarkiske strukturer fungerer godt i stabile miljøer, hvor effektivitet og klare roller er afgørende

2. Divisionel struktur:

Opdeler virksomheden i separate divisioner eller enheder baseret på produkter, geografiske områder eller kundesegmenter. Hver division har sit eget sæt af funktioner og kan have sin egen unikke struktur.

3. Flad struktur:

I en flad struktur er der få eller ingen ledelsesniveauer mellem topledere og frontlinjemedarbejdere, hvorfor der ikke eksisterer et formelt hierarki. Det kan f.eks. være TEAL, sociokrati, holakrati eller agile organisationsformer. Beslutningstagning er ofte decentraliseret, og der er typisk mere autonomi og empowerment til medarbejderne. Dette fremmer hurtig beslutningstagning og øget medarbejderinvolvering. Her er der ofte fokus på tydelige værdier og klare strategier, om gør det muligt for den enkelte at træffe de bedste beslutninger for den samlede organisation. Flade strukturer er velegnede til kreative og innovative miljøer.

4. Matrixstruktur:

I en matrixstruktur organiseres medarbejderne i to dimensioner - funktionelle afdelinger og projekter eller produkter. Det betyder, at en medarbejder rapporterer til to forskellige overordnede: En inden for sin funktionelle afdeling og en inden for det specifikke projekt eller produkt, de arbejder på. Denne struktur fremmer samarbejde på tværs af funktionelle grænser og fleksibilitet, men kan også skabe kompleksitet og konflikter. Dette giver fleksibilitet og tværfagligt samarbejde, men kan også være udfordrende at administrere.

5. Netværksstruktur:

I en netværksstruktur er magten decentraliseret, og beslutninger træffes af løse klynger af peer-teams. Dette er ideelt til komplekse projekter og samarbejde på tværs af organisationen.

 

Hvordan finder man den rette organisationsstruktur?

En organisationsstruktur refererer til det formelle system af opgave- og rapporteringsrelationer, der kontrollerer, koordinerer og motiverer medarbejdere til at arbejde sammen for at nå organisatoriske mål. Organisationsstrukturen afdækker bl.a.


1. Hierarki og linjeledelse:

hvem rapporterer til hvem? Hvordan flyder beslutninger igennem organisationen. Dette inkluderer øverste ledelse, mellemledelse og frontlinjemedarbejdere.

2. Specialisering og funktioner:

hvordan skal arbejdsopgaver og funktioner opdeles og koordineres? Det kan omfatte afdelinger som salg, marketing, økonomi, produktion osv.

3. Beslutningsproces:

Hvordan træffes beslutninger, og hvem har beføjelse til at træffe dem? Dette kan variere fra centraliserede strukturer, hvor beslutninger træffes centralt, til decentraliserede strukturer, hvor beslutninger delegeres til lavere niveauer af organisationen.

4. Kommunikationskanaler:

Hvordan strømmer kommunikationen gennem organisationen, både vertikalt (mellem forskellige niveauer af hierarkiet) og horisontalt (mellem forskellige afdelinger eller enheder)?

5. Formel vs. uformel struktur:

Ud over den formelle struktur kan der også være en uformel struktur, der omfatter sociale relationer, magtforhold og kommunikationsmønstre, som ikke nødvendigvis er officielt definerede.

 
Organisationsstrukturen er afgørende for hvor godt I lykkes med jeres strategiske ambition, da den påvirker, hvordan folk arbejder sammen, træffer beslutninger og skaber resultater sammen. Det er dog vigtigt at bemærke, at organisationsstrukturen ikke er statisk og kan ændre sig over tid som reaktion på interne eller eksterne faktorer såsom vækst, ændrede markedsforhold eller teknologiske fremskridt. Hos UKON har vi stor erfaring med rådgivning omkring organisationsstruktur og sikre stærk kobling til de øvrige elementer i jeres organisering. Læs mere om vores ydelser inden for organisationsdesign og organisering her.

Hvilken organisationsstruktur passer ind i organisationen?

At vælge den rette organisationsstruktur kræver overvejelse af flere faktorer.

Organisationens formål og strategi

Strukturen bør understøtte organisationens formål og strategi. Det er vigtigt at vælge en struktur, der er i overensstemmelse med de overordnede mål og retninger for organisationen.

Størrelse og kompleksitet

Organisationens størrelse og kompleksitet spiller en væsentlig rolle i valget af struktur. Mindre organisationer har måske gavn af en enklere struktur, mens større og mere komplekse organisationer kan kræve mere differentierede strukturer. Her ser vi ofte udfordringer, når organisationer er i stor vækst, og opererer som en mindre organisation, når de i virkeligheden har behov for at professionalisere arbejdsgange og metoder.

Industri og marked

Den valgte organisationsstruktur bør også tage hensyn til industrien og markedet, som organisationen opererer i. Nogle industrier og markeder kræver mere fleksible og innovative strukturer, mens andre kræver mere stabile og hierarkiske strukturer.

Teknologi og digitalisering

Moderne teknologi kan have stor indflydelse på organisationsstrukturen. Det er vigtigt at vælge en struktur, der integrerer passende teknologi og understøtter organisationens digitale transformation.

Medarbejderes kompetencer og præferencer

Det er vigtigt at tage hensyn til medarbejdernes kompetencer, erfaringer og præferencer, når man vælger en organisationsstruktur. En struktur, der giver medarbejderne mulighed for at udnytte deres færdigheder og trives, kan føre til øget engagement og produktivitet.

Ændringer og fleksibilitet

Endelig bør man overveje organisationens evne til at tilpasse sig ændrede forhold og behov. En organisationsstruktur bør være tilstrækkeligt fleksibel til at imødekomme ændringer i markedet, teknologi og andre eksterne faktorer.

UKONs forskning viser at organisationsstrukturen skal tænkes nøje sammen med strategi, processer, belønning og kompetencer for at sikre at strukturen understøtter det, I gerne vil lykkes med. Læs mere om organisationsdesign her.

Kontakt partner og phd i organisationsdesign Marianne Livijn for at høre mere om hvordan vi kan hjælpe jer med jeres organisationsstruktur her

Organisk og mekanisk struktur i organisationer

Henry Mintzberg har herudover identificeret grundlæggende organisationsstrukturer:  organiske og mekaniske strukturer.

Mekanisk struktur:

En mekanisk struktur:

er kendetegnet ved en stærk hierarkisk kontrol og centraliseret beslutningstagning. Arbejdsopgaver er opdelt i små, specialiserede dele, og der er få tværgående forbindelser mellem forskellige afdelinger eller enheder. Kommunikation er typisk vertikal og formaliseret, og der er klare linjer for rapportering og autoritet. Mekaniske strukturer er ofte mere velegnede til stabile og forudsigelige miljøer, hvor standardisering og effektivitet er vigtige.

Organisk struktur:

En organisk struktur er mere fleksibel og tilpasser sig bedre til forandringer og kompleksitet i miljøet. Denne type struktur minder mere om en organisme, der har evnen til at tilpasse sig og reagere på ændrede forhold. Arbejdsopgaver er ofte mere integrerede og tværgående, og der er større grad af selvstyre og fleksibilitet blandt medarbejderne. Beslutningstagning er ofte decentraliseret, og der er mere fokus på at opbygge relationer og samarbejde på tværs af organisationen. Kommunikationen er mere åben og uformel, og der er større fokus på at dele viden og læring på tværs af forskellige enheder. Organiske strukturer er velegnede til dynamiske og komplekse miljøer, hvor innovation og tilpasningsevne er vigtige.

Sammenfattende kan man sige, at mekaniske strukturer er mere egnet til stabile og forudsigelige miljøer, hvorimod organiske strukturer er mere velegnede til dynamiske og komplekse miljøer. Valget mellem disse strukturtyper afhænger af organisationens kontekst, herunder dens formål, strategi, kultur og det miljø, den opererer i.

logo-footer
Eliteleverandor_badge_2021

UKON er et af Danmarks førende konsulenthuse inden for organisationspsykologi og ledelse.

Vi hjælper ledere, når ambitiøse mål skal realiseres, eller når svære udfordringer begrænser organisationens fremdrift.

UKON er et af Danmarks førende konsulenthuse inden for organisationspsykologi og ledelse.

Vi hjælper ledere, når ambitiøse mål skal realiseres eller når svære udfordringer begrænser organisationens fremdrift.

UKON er et af Danmarks førende konsulenthuse inden for organisationspsykologi og ledelse.

Vi hjælper ledere, når ambitiøse mål skal realiseres eller når svære udfordringer begrænser organisationens fremdrift.

UKON er et af Danmarks førende konsulenthuse inden for organisationspsykologi og ledelse.  Vi hjælper ledere, når ambitiøse mål skal realiseres eller når svære udfordringer begrænser organisationens fremdrift.

UKON er et af Danmarks førende konsulenthuse inden for organisationspsykologi og ledelse.

Vi hjælper ledere, når ambitiøse mål skal realiseres eller når svære udfordringer begrænser organisationens fremdrift.

info@ukon.dk
+45 86261366

Brendstrupgårdsvej 13

8200 Aarhus N

Sankt Knuds Vej 25
1903 Frederiksberg C

CVR nr. 1618 0343

Find os på 
Linkedin



info@ukon.dk
+45 86261366

Brendstrupgårdsvej 13

8200 Aarhus N

Sankt Knuds Vej 25
1903 Frederiksberg C

CVR nr. 1618 0343

Find os på:

Linkedin



info@ukon.dk
+45 86261366

Brendstrupgårdsvej 13

8200 Aarhus N

Sankt Knuds Vej 25
1903 Frederiksberg C

CVR nr. 1618 0343

Find os på:

Linkedin



info@ukon.dk
+45 86261366

Brendstrupgårdsvej 13

8200 Aarhus N

Sankt Knuds Vej 25
1903 Frederiksberg C

CVR nr. 1618 0343

Find os på:

Linkedin

info@ukon.dk
+45 86261366

Brendstrupgårdsvej 13

8200 Aarhus N

Sankt Knuds Vej 25
1903 Frederiksberg C

CVR nr. 1618 0343

Find os på:

Linkedin

© 2023 UKON A/S Human results.

© 2023 UKON A/S Human results.

All rights reserved.

All rights reserved.